Pelistör Sensörleri Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pelistör sensörler yanıcı hidrokarbon gazlarını tespit etmek için yaygın olarak kullanılır. Pekçok yanıcı gaza doğrusal tepki verdiğinden ortamda birden çok yanıcı gaz bulunduğunda güvenilir ve ekonomik çözümler sağlar. Ancak pelistör sensörlerin de dikkat edilmesi gereken bazı hassasiyetleri bulunur.
Pelistörlerin belki de en büyük dezavantajı endüstride yaygın olarak kullanılan çeşitli kimyasallar nedeniyle zehirlenmeleri ve kalıcı duyarlılık kaybına uğramalarıdır. Sensör zehirlendiğinde yanıcı gaza maruz kaldığında hiç bir tepki vermez. Bu durumda ortamdaki gaz varlığı tehlikeli seviyeye ulaştığı halde dedektör kendisinden beklenen uyarıları yapamaz, ortam güvenliymiş gibi çaışmayı sürdürür ve tedbir alınmamasına neden olur.
Pelistör sensörün üzerinde bulunan ve yanıcı gaz ile tepkimeye giren katalitik malzeme az miktarda da olsa (ppm) silikon, kurşun, kükürt ve fosfat içeren bileşiklere maruz kalırsa bozulur. Dolayısıyla, dedektörün bulunduğu yerde yayılan bu türden bileşikler siz farkına varmadan sensörün hassasiyet bozabilir.
Silikonlu bileşikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle sızdırmazlık malzemeleri, yapıştırıcılar, çeşitli yağlar ve yalıtım malzemeleri içerisinde silikonlu bileşikler barındırır. Pelistör sensörler düşük seviyede silikona maruz kaldığında hassasiyetini kaybeder ve yanıcı gazlara tepki vermez. Örneğin cihazların depolandığı yerde sızdırmazlık veya yalıtım için silikon kullanılması sensörlerin bozulmasına neden olabilir. Eğer silikonlu bileşiklerin ortamda bulunma olasılığı varsa dedektörler kalibrasyon yapılarak hassasiyetleri kontrol edilmelidir.
Dedektörleri korumak ve uzun süre sağlıklı biiçimde kullanabilmek için ortam koşulları dikkatlice izlenmeli ve düzenli olarak kalibrasyon veya tepki testi yapılmalıdır.
Prosense sizlere cihazlarınızın ihtiyaç duyduğu bakım prosedürünü belirlemede ve gerçekleştirmede yardıma hazırdır.
Prosense makes life safer